אתר נגיש הוא אתר אינטרנט אשר מאפשר לכל אדם, ואף לבעלי מוגבלויות, לגלוש בו, לעיין באינפורמציה שנמצאת בו ולבצע בעזרתו פעולות שונות.
ההוראות הנוגעות לחובת הנגשה של אתרי אינטרנט מצויות בחוק שוויון זכויות לבעלי מוגבלויות ובתקנות הקבועות מכוחו.
מטרות הצהרת הנגישות ופרסום הסדרי הנגישות
הצהרת נגישות היא הצהרה של העסק במסגרת אתר האינטרנט, אשר מתארת את כל ההסדרים והפונקציות הקיימות באתר האינטרנט, ומנגישות אותו לבעלי מוגבלויות.
המטרה המרכזית של הצהרת הנגישות היא להעניק באופן שקוף ובהיר את הידע לגבי נגישות האתר לגולשים בעלי מוגבלויות – כך שיידעו האם הם יכולים להיעזר בשירותיו וכיצד להשתמש בו.
כמו כן, וכתמונת ראי, הצהרת הנגישות משקפת לבעלי מוגבלויות את התכנים או הפונקציות באתר של הונגשו עבורם, ובכך מאפשרת להם לחפש אמצעים חלופיים.
פרסום הסדרי נגישות הוא חובה חוקית, המוטלת מכוח תקנה 34 לתקנות נגישות השירות, אשר קובעת כי על העסק לפרסם את כלל הסדרי הנגישות, כך שאנשים בעלי מוגבלויות יוכלו לדעת האם העסק מונגש בעבורם באופן שקוף, מלא ובהיר, בלא צורך בהשקעת זמן או מאמץ לאיתור המידע מלבד חיפוש באתר.
תיאור החקיקה והתקנות
החוק המרכזי אשר מסדיר את זכויותיהם של בעלי מוגבלויות בכלל ההיבטים הוא חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998.
מכוח החוק, נקבעו בשנת 2013 תקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות. תקנות אלו, מפרטות, בין היתר, את חובת ההנגשה והפרסום של הסדרי ההנגשה באתר האינטרנט.
התקנות, כמו גם החלקים הרלוונטיים בחוק, מכונים "חוק הנגישות".
תקנות רלוונטיות ל"הצהרת נגישות" ופרסום הסדרי הנגישות:
סעיף 34 לתקנות קובע חובת פרסום של ההתאמות הנגישות הפיזיות שהתבצעו במסגרת העסק, כפי שפורט.
כמו כן, סעיף 35א לתקנות קובע הוראה כללית המחייבת אתר אינטרנט הכפוף לחוק להנגיש את השירות הניתן באמצעות אתר האינטרנט.
בהמשך, סעיפים 35ב עד 35ו קובעים הוראות נוספות ביחס להנגשת אתרי אינטרנט, ובכלל זה אף הוראות ביחס לפטורים מחובה זו.
אתרים הנדרשים להיות נגישים
במסגרת סימן ד' לפרק ה'1 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, נקבע בסעיף 19יא כי חובת ההנגשה חלה על כל גוף שמספק שירות ציבורי.
משכך, כל גוף המעניק שירות ציבורי – מחויב בהנגשת אתר האינטרנט שלו, כך שיתאפשר לכל אדם, לרבות עיוור או בעל מוגבלות אחרת, לגלוש ולהשתמש בשירותי האתר.
בהתאם, כל גוף המספק שירותי בריאות, חינוך, השכלה, רווחה, תרבות ודת, תחבורה, אנרגיה, בנקאות וכיוצא באלה, מחויב, על פי התוספת השנייה לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, בהנגשת אתר האינטרנט שלו.
מהו אתר נגיש? מדירוג A עד ל-AAA
ישנן שלוש רמות של נגישות אתר אינטרנט – A, AA ו-AAA – אשר קבועות בהנחיות התקן הבינלאומי בנושא זה. כל רמה מעניקה רמת נגישות גבוהה יותר מהשנייה, ובהתאם לכך דורשת ממפעיל האתר שינוי מהותי יותר של עיצוב האתר, המבנה של האתר והתוכן המצוי בו.
החלוקה הבסיסית בין הרמות מתבצעת בין היתר, על פי הדרישה לניגודיות בין הטקסט או התוכן באתר לבין צבע הרקע של האתר, על מנת להקל על לקויי ראייה בצריכת התוכן.
רמה A מתייחסת לרמה הבסיסית ביותר של הנגשת אתר האינטרנט, הדרישה ליחס ניגודיות בין הצבעים (המלל וצבע הרקע) איננה מדויקת ולא עומדת על יחס ברור.
רמה AA, רמה גבוהה יותר של דרישת נגישות, על פי התקן, דורשת ממפעיל האתר יחס של 1:4.5 בניגודיות בין התוכן לבין הרקע.
רמה AAA, תובעת לפי התקן שבאתר יהא יחס של 1:7 בניגודיות שבין התוכן לבין הרקע באתר.
מלבד ניגודיות הצבעים, ישנם אלמנטים שונים אשר מעניקים נגישות גבוהה יותר בכל רמה ורמה.
למשל, הקראה של הטקסט; שימוש בעזרי שפת סימנים; שימוש בטקסט מלא (למשל, במקום "לחץ כאן" יהיה כתוב "לחץ כאן להפעלת הסרטון שעוסק ב…"); וכיוצא באלה.
בישראל, הרמה הנדרשת לאתרים על פי החוק, היא רמת נגישות AA.
עם זאת, אתרים שונים בוחרים רמה גבוהה יותר של הנגשה, מתוך הבנה שזהו צורך משמעותי של קהל היעד שלהם, ומתוך השאיפה לכבד ולהעניק שירות לכל אדם באופן שווה.
במסגרת הצהרת הנגישות באתר, יפרסם האתר אף את רמת הנגישות שלו על פי מדד זה.
תוסף נגישות, הוא רכיב אשר ניתן לצרף לאתר קיים, ומסייע באופן אוטומטי בהתאמת האתר.
אתרים רבים בנויים על בסיס הפלטפורמה של וורדפרס – ועל כן משתמשים בשירותי תוסף נגישות וורדפרס – תוסף נגישות אשר מאפשר פונקציות רבות, וביניהן הגדלת הטקסט, הדגשת קישורים באתר, שינוי של הפונט כך שיתאים ללקויי ראיה וכיוצא בזה.
קיימים שלושה מרכיבי הנגשה:
ישנם שלושה רכיבים באתר אשר ניתן ונדרש להנגיש אותם. ראשית, המרכיב המילולי, כלל המלל באתר, הכולל כל תוכן או מסמך כתוב אשר קיימים באתר.
שנית, המרכיב החזותי, המדיה באתר – כלל התמונות, המצגות, הסרטונים וקבצי השמע הקיימים באתר, אותם יש להנגיש אף ללקויי ראייה או שמיעה.
שלישית, הנגשת מעטפת האתר, שעניינה הנגשה של האתר ברמת הקוד, כך שאנשים עם מוגבלות יוכלו אף להיות עם גישה לקוד של האתר ולמעטפת שלו.
המלצות לתוכן של "הצהרת הנגישות / הסדרי הנגישות"
כדאי שהצהרת הנגישות באתר שלכם תכלול מספר אלמנטים. ראשית, נדרשת להיות כותרת ברורה, המתייחסת לכך שהטקסט הרלוונטי הוא הצהרת הנגישות או פרסום הסדרי הנגישות.
לאחר מכן, מומלץ להוסיף הסבר כללי על הנגשת אתרים או עסקים, תוך התייחסות לחשיבות שמייחס העסק במישור הערכי להנגשת אתרים פיזיים ווירטואלי לאנשים עם מוגבלות.
בהמשך, יש להצהיר על כל ההתאמות הקיימות לטובת אנשים עם מוגבלות באתר או בעסק, ועל כל ההיבטים והמגבלות באתר, שאינם מונגשים לאנשים עם מוגבלות.
כמו כן, מומלץ לקרוא לצרכני הצהרת הנגישות או פרסום ההסדרים להציע רעיונות לשיפור ההנגשה באתר.
עם פרסום הסדרי הנגישות, מומלץ לכלול מעבר לכך אף אינפורמציה לגבי מיקומי חניות, דרכי הגישה לעסק, קיומם של דלפקי קבלה או קופות; התייחסות מראש לאזורי המתנה; התייחסות לקיומם של שירותי נכים; התייחסות לקיומן של מעליות; הכוונה לעזרים טכנולוגיים ללקויי ראיה ולקויי שמיעה, ככל שיש כאלה.
יתרה מכן, ככל שהעסק קיבל פטורים מחובת ההנגשה, כדאי לפרסם יחד עם הסדרי הנגישות הפיזיים.
לסיכום, בשנים האחרונות שירותים רבים עברו משירותים שניתנים באופן פיזי לשירותים שניתנים באופן וירטואלי.
על אף שבשינוי זה יש ברכה לכל אדם, ובפרט לאנשים עם מוגבלות, יש גם צורך להתאים את הפלטפורמות הווירטואליות לצרכים של בעלי מוגבלויות.
משכך, ישנה חובה חוקית ברורה להנגיש פיזית ווירטואלית את אתר האינטרנט של העסק ואת העסק עצמו, ולפרסם את האינפורמציה ביחס לכך, כך שכל אדם – ובכלל זה גם אדם עם מוגבלות – יוכלו ליהנות משירותי העסק.