המטרה העומדת מאחורי תקנות הנגישות לשירות היא ייעול השירותים המוצעים לאזרחי המדינה והתאמת השירותים כך שיוכלו להציע מענה זהה מבחינת הנוחות וההתאמה גם לאנשים עם מוגבלות.
כך למשל, באינטרנט ישנם תכנים ובעלי אתרים אשר חייבים הנגשת אתרי אינטרנט עבור הציבור הרחב, על פי החוק הקיים.
במאמר נרחיב על המשמעות של החוק, מה שעומד מאחוריו, על מי הוא חל ואיך הוא מיושם באופן פרקטי בבניית אתרים.
כך שאם אתם תוהים האם הוא רלוונטי לכם או במה מדובר בדיוק, המשיכו לקרוא ותבינו כל מה שצריך.
הנגשת אתרי אינטרנט – איך זה בא לידי ביטוי?
ארגון W3C הבינלאומי הגדיר הנחיות ברורות לנגישות של אתרי אינטרנט, כאשר התקן הישראלי ותקן של מדינות רבות אחרות, נגזר מההנחיות הללו.
בין ההנחיות ניתן למנות הוספה של כתוביות לסרטונים, טקסט באתר בצבע בולט, טקסטים בסדר הגיוני, תיאור לתמונות, ניווט באתר באמצעות המקלדת ועוד שלל הנחיות.
כל אתר שמעניק שירות לציבור אשר כולל מכירה של מוצרים או שירותים מחויב בהנגשה, על פי סעיף 19 לחוק שוויון זכויות.
הפרשנות המקובלת של שירותי מסחר על פי החוק יכולה להשתנות בנסיבות מסוימות, והרי שאם אתם לא בטוחים לגבי המקרה שלכם, תמיד מומלץ להתייעץ עם גורמים מקצועיים שיוכלו לייעץ לכם בעניין.
גוף פרטי שפועל למטרות רווח, עמותות ורשויות ציבוריות מחויבים בהנגשה של האתר שלהם. כך שאם אתם נמצאים תחת אחת מקורות הגג הללו, עליכם לשים לב שאתם פועלים בהתאם.
מה גם שהנגשה יכולה להתבצע גם במצב שבו אינכם חייבים בכך על פי החוק, במטרה לתרום את החלק שלכם ולסייע לאנשים עם מוגבלות בחברה שלנו.
איך ניתן ליישם בקלות את ההנחיות?
שתי האפשרויות המקובלות כיום להנגשה של אתרי אינטרנט היא על ידי עבודה שמבוצעת מצד בונה האתר.
כלומר יש צורך לתת לבונה האתר הוראה ליישם את ההנחיות הנדרשות להנגשה של האתר, על פי התקנות הכפופות לתקן הישראלי ועומדות בכל הדרישות של החוק.
אפשרות אחרת וחלופית מתאימה לאנשים שמסוגלים לנהל את האתר שלהם בעצמכם ומחפשים אחר פתרון שיוכל להיות מהיר, נוח וזול, והרי שהוא התקנה של תוסף ייעודי להנגשה מהירה ומיידית של האתר.
ניתן למצוא תוספים שמוצעים במחירים נמוכים יחסית ומאפשרים להפוך אתרי אינטרנט שמבוססים על מערכות כמו וורדפרס, שופיפיי ואחרות בתוך מספר צעדים קלים.
יש לשים לב שאם אתם רק בתחילת הדרך עם הפרויקט שלכם, ואתם עוסקים פטורים עם מחזור של פחות מ – 100 אלף ₪, אז אתם זכאים לפטור מלא מיישום של תקנות הנגשת האתרים.
בכל אופן, תמיד רצוי להיות עם יד על הדופק ולהיות ערים לשינוים שיכולים לצוץ בחוק הישראלי.
תבדקו האם אתם צריכים לעשות זאת
מתוך כוונה להקל על בעלי עסקים חדשים או בעלי מחזור קטן יחסית, החוק בא להקל עם יישום הנחיות הנגישות ולא מטיל חובת נגישות על כל בעלי האתרים.
אם אתם רוצים להבין טוב יותר היכן אתם עומדים ומה אתם צריכים לעשות, ביחס לדרך שבה החוק תקף עליכם, תוכלו לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי בנושא.
זה יהיה חשוב שתעשו כל מה שאתם יכולים על מנת להבין בדיוק היכן אתם עומדים מבחינת החוק ונושא הנגישות, שכן אם אתם לא רוצים לגלות שאתם לא פועלים כשורה במצב כזה, אז הרי שעליכם לפעול בהתאם ולעשות כל מה שניתן על מנת להוציא את המיטב מהדרך שבה אתם בוחרים לעשות כל צעד.
תבדקו היטב איך החוק תקף לגבי האתר שלכם בסיוע של מומחים בתחום – תוכלו ליצור איתי קשר לפרטים נוספים ואשמח לעזור לכם.